Thursday, October 18, 2012

Beste mevrouw Ansenk,Meid toch, wat een ellende. Zat je lekker achter een raki op een terras met uitzicht op de Blauwe Moskee in Istanbul, samen met de Nederlandse handelsdelegatie onder leiding van de burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam, krijg je een sms-je uit Rotterdam: Dat er wat lege plekjes zijn in je museum, of dat normaal is. Moest je halsoverkop het vliegtuig in. Niet van Turkish Airways natuurlijk.
Gelukkig kon je PR medewerker het in-geval-van-diefstal persbericht zo uit de la trekken: “Dit is de ergste nachtmerrie voor iedere museumdirecteur, maar we laten ons niet kisten. Geschokt als we zijn, gaan we morgen toch weer open, de lege plekken worden opgevuld, want we vinden dat deze collectie toegankelijk moet blijven voor het publiek. Overigens heeft De Kunsthal state of the art-beveiliging.” Dat de bouwtekeningen van Rem Koolhaas' Kunsthal gewoon via internet gedownload konden worden, liet je wijselijk maar achterwege.

Was de bewaker, die er niet was, toevallig een Turk? Ik bedoel dat ie ook mee was zoals jij met die handelsdelegatie in het kader van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland? Zonder die Kunstroofhal, was ik daar nou nooit achter gekomen. Dat die burgemeesters daar nu rondlopen en toevallig beide ook voor toetreding van Turkije tot de EU zijn (Eberhard: “Turkije had al lang geleden lid moeten worden van de EU.”). Ik dacht dat Nederland daar tegen was eigenlijk. Het zou me niets verbazing als we binnenkort hier overspoeld worden door hordes Syrische vluchtelingen. En natuurlijk is die rare Turk (Galatabrugexpert) Geert Mak ook mee. En een hoogleraar islam in Europa (Thijl Sunier) in het gezelschap gestopt en dan ook maar een docent Islamitische Geestelijke Verzorging (Arslan Karag├╝l) erbij. Waarom zou dat zijn, heb jij het aan ze gevraagd misschien? Of gingen die enkel mee om de beroemde baardhaar van Mohammed die in het Tokapi paleis ligt te aanschouwen?

Maar laat ik niet afdwalen. In 2005, toen je nog directeur was van het Frisia (Scheringa) museum te Spanbroek, reageerde je geschokt over de kunstroof in het Westfries Museum  (Hoorn): "Afschuwelijk, de gedachte dat er een werk wordt gestolen, dat daarna nooit meer opduikt. We hebben meteen een interne bijeenkomst gehad om te kijken wat er in Hoorn is gebeurd ook hier zou kunnen gebeuren."
Nou dat kon; mei 2009 werden er op klaarlichte dag twee topstukken geroofd. Gelukkig voor jou was je toen al weg bij het Scheringa Museum of Realist Art; in 2008 werd je directeur van de Kunsthal. Nu heb je iets te lang gewacht, een volgende career-move zit er even niet in. Je zou er nog een ludieke draai aan kunnen geven door na alle kritiek op de beroerde beveiliging binnenkort de “De Nachtwacht” tentoon te gaan stellen. Of anders ga je de schokkende gebeurtenis verwerken in een boek, net zoals Ruud Spruit dat deed nadat zijn Westfries Museum in 2005 vrijwel geheel ontdaan werd van de topstukken.

O ja, ik las dat je lid bent van het exclusieve EDBR (Economic Development Board Rotterdam), omdat je een “gezichtsbepalende Rotterdammer” bent. Dat heb je nu inderdaad voor elkaar gekregen.

PS
Normaal wordt een roofbusje getorched, wist je dat niet? Of was die er niet?
 

1 comment:

Museum Security Network said...

Er is in dit geval maar 1 oplossing: deze falende directeur die zelfs na de omvangrijke diefstal nog blaat dat de beveiliging state of the art is, dient ASAP te vertrekken om plaats te maken voor een manager die het wel begrijpt.