Thursday, October 4, 2012

Ali B's Palmares


Als tiener liet Ali al zien dat hij creatief was. Zonder er voor te werken, komt hij aan geld voor wiet en om te kunnen gokken. Nederlands ligt hem niet, dus creëert hij een straattaal. Ondernemend was hij ook al; omdat er nog geen coffeeshop was, werd hij ‘de wietdealer van Almere’.
Als Ali 14 is, vertrekt zijn vader naar de zuiderzon. Hier heeft zijn (Nederlandse) moeder op gewacht; ze kan Ali eindelijk gaan aanpakken. Ze zorgt er voor dat Ali een diploma banketbakker haalt. Ali gaat er niet mee verder omdat hij liever een petje op zijn hoofd heeft. Als Ali het spaargeld van zijn moeder vergokt, heeft ze genoeg van hem en stuurt hem naar Marokko. Daar, stoned op een Rifberg, vraagt Ali zich af wat zijn bijdrage aan de wereld is.
Terugrijdend naar Nederland draait zijn neef (Jesr) een cd van de Osdorp Posse. Als Ali voor het eerst het nummer Moordenaar hoort, weet hij wat hij gaat bijdragen. Als een bezettende schrijft hij rapteksten en probeert ze uit op zijn vrienden. Die durven niet te zeggen dat het zware shit is omdat ze Ali's wiet nodig hebben. Ali denkt dat wat hij gevonden heeft zijn talent is en begint van alle podia te schreeuwen. Niemand weet waar hij het over heeft, maar hij rapt zo agressief en fanatiek dat de Nederhop scene maar zegt dat ie goed bezig is. Hij perfectioneert zijn tweevingers gebaar door het vingers van dezelfde hand te laten zijn en vindt de ideale hoek voor zijn petje. Vele prijzen vallen hem daarna ten deel. Onder andere wint hij in 2004 wint hij de Zilveren Harp voor aanstormend talent (2004) en in 2005 de TMF Award voor beste nieuwkomer.

Het ministerie van VROM laat de kans niet lopen en neemt hem in dienst als missing link tussen autochtonen en allochtonen. Schrijver Abelkader Benkali wordt ontslagen. Ali moet in publieke omroep programma’s meepraten over maatschappelijke problemen. Hoewel hij alles weet van criminele Marokkanen houdt hij wijselijk zijn mond.
Ali weet precies waar hij wel of niet moet verschijnen. De Nationale IQ Quiz slaat hij over en als hij aan een Groot Dictee der Nederlandse Taal mag meedoen in 2006 zorgt hij ervoor dat het Nederlandse straattaal betreft en dat hij de tekst voorleest.
Bij een optreden in 2005 van Ali in het dr. Leo Kannerhuis, zorginstelling voor autistisch beperkten, staan de psychiaters perplex. Het zelfgemaakte taaltje vol echolalie, de stereotype lichaamsbewegingen, het niet kunnen inschatten van de gemoedstoestand van toehoorders, de monomane preoccupatie en de oneindige zelfoverschatting, alles duidt erop; Ali is fenomenaal autistisch.

In 2005 komt Ali naast zijn gabber Balkenende te staan in het wassenbeelden museum Madame’ Tussauds. De gemeente Tilburg nomineert hem in 2006 voor de E. du Perron Literatuurprijs; vanwege zijn actieve bijdrage aan de cultuur met als doel de bevordering van wederzijds begrip en een goede verstandhouding tussen de in Nederland woonachtige bevolkingsgroepen. In 2008 krijgt Ali bij de VPRO een eigen talkshow De Flat van Ali waarin Ali rapt, interviewt, praat en dolt met zijn gasten. Hij haakt in op wat z’n visite te vertellen heeft. Door zijn onvoorspelbare en pure benadering krijgt hij vaak net dàt te horen wat je als kijker ook stiekem echt wilt weten.

Bij het wereldkampioenschap voetbal 2008 in Zuid-Afrika verovert Ali het hart van Maxima door de Molukse, Marokkaanse, Surinaamse en Nederlandse vlag aan elkaar te knopen om aan te geven dat Oranje een smeltkroes is van allerlei afkomsten. "En daar moeten we trots op zijn”, aldus de rapper.

Antropologen ontdekken Ali en zien zijn show Ali B Op Volle Toeren als een exponent van de etnomusicologie. “Als geen ander weet Ali muziek te gebruiken als bindmiddel, splijtzwam of juist grensbeslechter. Door nieuwe muziekwegen in te slaan, leidend tot actie, interactie, fushion en uitwisseling heeft Ali de grenzen van de etnomusicologie opgerekt.”
September 2012 krijgt Ali de VSCD Cabaretprijs de Neerlands Hoop Aanmoedigingsprijs voor zijn show Ali B Geeft Antwoord. De cabaretjury wil hem graag op het cabaretpodium blijven zien, omdat hij zo charmant, onbevangen open en ad rem over zijn gokverslaving en zijn liefdevolle verhouding met zijn moeder vertelt.

In de loop der jaren blijft Ali dromen van een voetbalcarrière. Geregeld is hij daarom fabelachtig spelend terug te vinden bij voetbalverenigingen zoals Hoorns Veerhuys en Lucky Ajax.
Alsof zijn indrukwekkende oeuvre opgebouwd uit rap- en cabaretteksten nog niet genoeg is, werkt Ali ook aan een eigen gedachtengoed: “Ik wil de domme krachten die nu in Nederland heersen ontmantelen met inspirerende verhalen en mooie liedjes.” Om mensen aan te sporen op hem te stemmen voor een nominatie van Ali B Op Volle Toeren voor de Gouden Televizierring twitterde hij door het land : ‘ik ga je vragen om het alsnog te doen, niet voor mij, maar voor een gedachtegoed ...verbroedering dmv muziek , dit is jouw kans.’
 
Ali weet nog goed hoe zijn Op Volle Toeren is geboren. “Ik was bezig met een album en wilde inspiratie opdoen. Ik kwam op het idee om oude artiesten te beluisteren. Zo is het ontstaan. Uiteindelijk is daar een programma omheen gebouwd.”
Volgens peilingsbureau de Hond heeft Ali B door zijn nominatie voor de Gouden Televizierring Badr Hari voorbijgestreefd als bekendste Marokkaanse Nederlander.
In afwachting van het Gouden Televizier-Ring Gala op vrijdag 19 oktober, waarin de winnaar bekend gemaakt zal worden, bidt Ali vijf keer per dag (‘De islam is een religie van liefde, al zien veel mensen dat niet.’). Het geeft hem rust en liefde, en hij twijfelt er niet aan ook de Gouden Televizierring.
Na het ontvangen van de ring gaat hij een film maken, uitgebracht door zijn firma SPEC (Stimulating People to Evolve Culture) Entertainment, over een geitenboer in Tunesië; Ali Beh. Hij verwacht daar een Gouden Kalf voor en waarschijnlijk twee Oscars. Verder zal multitalent Ali ook de Nobelprijzen voor Vrede en Literatuur oprapen. Voor Marokko zal hij in 2016 als aanvaller de wereldtitel voetbal veroveren.

1 comment:

Anonymous said...

zeg wollah??!!?!!