Wednesday, August 29, 2012

Scheerperikelen


Waar je je ook mee scheert; het is een keer bot. Als het scheerapparaat (nat/droog) fonkelnieuw uit de verpakking komt is het snijdeel veel dunner dan een haar, zeker dunner dan een vette stoppel. Wel 1000 keer dunner, daardoor kan het alle haartjes aan. Maar dat blijft niet zo. Het snijdeel mag dan wel van een gehard titanium staal zijn, het is door zijn geringe dikte zwakker dan de in vergelijking boomstamdikke haren; bij elke klap op een stoppelhaar laten er metaalatomen los. Als je er maar lang genoeg mee in je baardwoud  kapt is het snijdeel uiteindelijk dikker dan een haar en daardoor onbruikbaar.
Die botte situatie had ik na 5 jaar scheren met mijn Philips HQ6695 scheerapparaat bereikt. Om de paar aangezichtshaartjes die ik heb te verwijderen, was ik een halfuur bezig. Ik wil nog meer met mijn vrije tijd!
Er moest een nieuw apparaat komen, maar welke?  Vijf jaar research in scheerland levert wagonladingen aan nieuwe modellen op. Maar als je even oplet, zie dat er maar twee systemen zijn die er toe doen: Braun (heen en weer bewegende  messen) en Philips (roterende messen).
Braun is prima voor het verwijderen van haren op de kin en hals, Philips heeft daar moeite mee. Terwijl Philips weer makkelijker de wangen en bakkebaarden weg scheert.

En volgens mij beschadig je het scheerblad van een Braun eerder. Wat tot behoorlijke krassen kan leiden. Daarom stapte ik vijf jaar terug over op Philips, de HQ6695. En kocht ik nu de Philips HQ6990, die qua vorm en scheerkoppen een kopie is van  HQ6695. Hij is wel stiller, goddank. De prijs was 49 euro.
Maar waarom kocht ik niet gewoon nieuwe, vlijmscherpe scheerkoppen voor mijn oude apparaat? Omdat de officiĆ«le, passende Philips scheerkoppen (HQ55, een setje van drie) achterlijk duur zijn, bijna 38 euro! Voor 11 euro extra heb ik dus een geheel nieuw scheerapparaat.  
Later kwam ik er achter dat er een goedkoper alternatief is, bij Voordeligscheren.nl:
“Vindt u de Philips HQ5 scheerkoppen te duur, ga dan voor de Huismerk HQ5 scheerkoppen. Hetzelfde resultaat voor een lager bedrag. Gemaakt door Eltron voor de Philips Reflex Plus scheerapparaten and all Philips and Norelco modellen HQ4, HQ4+, HQ55 and HQ55+ scheerkoppen.”

Dat lagere bedrag is 19,95 euroDat scheelt nog al. Maar is het scheerresultaat wel hetzelfde?  Zijn de scheerkoppen wel compatibel?  Reviews van de huismerkvariant van de HQ55 scheerkoppen vond ik bij Amazon . Een groep gebruikers meldde dat de nieuwe, goedkopere scheerkoppen slechter scheerden dan de oude, versleten mesjes die ze moesten vervangen.  Volgens sommigen produceerden ze na een paar seconden een ratelend geluid. Andere gebruikers liepen ernstige krassen in het gezicht op.

Maar er was ook een groep heel tevreden kopers die beweerden dat de slechte reviews geplaatst waren door Norelco (Philips scheerapparaten worden in de VS verkocht onder de naam Norelco) omdat als bekend werd dat die goedkope mesjes net zo goed zijn, Philips/Norelco inkomsten zou mis lopen.
Omdat ik wil weten hoe het zit, ga ik die supergoedkope maar potentieel levensgevaarlijke huismerk HQ55 scheerkoppen kopen voor mijn oude Philips HQ6695. En testen natuurlijk. Met een beetje geluk heb ik dan twee goeie scheerapparaten. Anders gewoon wat littekens erbij.

 

1 comment:

Harry said...

Ik heb laatst een apparaat van Phillips gekocht waarmee je ook onder de douche kan scheren