Monday, November 30, 2009

Jansen koopt zichzelf in

To: HRM@athenaeum.nl
Subject: Sollicitatie
Date: Tue, 17 Nov 2009 15:33:15 +0000


Geachte mevrouw HRM,

De Amsterdamse Athenaeum Boekhandel, het vlaggenschip van de Nederlandse kwaliteitsboekhandels, zinkt, als ik zo vrij mag zijn. De eerste jaren van Atheneum waren woelig, geheel naar analogie met wat zich in Amsterdam voordeed. Uw boekhandel speelde een vooraanstaande rol in de maatschappelijke discussie, door haar brede en ongecensureerde aanbod. Het lijkt dat die rol is uitgespeeld. Heeft het te maken met het feit dat uw werknemers nog steeds vastgerot zit in oude koeiepaadjes vol multicultie stront (bijna de helft van uw medewerkers is meer dan 10 jaar in dienst)?

Er lijkt redding aan de horizon, althans uw besneden directeur wil het roer omgooien. In zijn visie zal de Atheneum website evolueren naar een internetboekhandel “waar men dagelijks een bezoekje aan brengt, omdat je dag erdoor verrijkt wordt en omdat je er regelmatig boeken en ideeen zult tegenkomen waarvan je nog niet eerder had gehoord.” Alleen jammer dat hij Daan Stoffelsen aan het roer zet.

Dit alles als inleiding tot: Ik, Willem Jansen, niet opgegroeid in Amsterdam, niet opgevoed door PvdA ouders, geen lid van welke groene organisatie dan ook, nooit op een Montesori school geweest, niet opgeleid aan een Amsterdamse Universiteit en als jarenlang aspirerend schrijver bekend met veel Nederlandse schrijvers (met name de onbekende), ben de ideaalste

Inkoper literaire fictie en non-fictie (m)

die u zich wensen kunt om uw boekhandel nieuw leven in te blazen en tevens het stof er uit. Ik zal inkopen waar Atheneum geen weet van heeft, maar waar wel een markt voor is, zodat de kassa’s massaal zullen rinkelen, tot doofwordens aan toe. Opdat Atheneum onafhankelijk zal blijven, niet zal op gaan in een log convooi, zoals, om maar wat te noemen, SLXYZ, dan wel Bruna of AKO.

Desgewenst ben ik enorm bereid u mondeling te woord te staan in deze (gebruikt u dan wel CK-One?) en dan tevens zal ik even voorlezen uit UITVERKOORT, om u een idee te geven van de boeken die ik in gedachte heb.

Hoogachtend,

Willem Jansen

No comments: