Thursday, November 1, 2012

Zelf nieuws maken

Als je een opstootje ziet van elkaar verdringende journalisten; dan kun je gewoon doorlopen. Heeft geen zin te gaan kijken wie of wat er in het middelpunt staat. En je hoeft het ook niet te gaan lezen in de krant.
Voorkantjournalisten, meer hebben we niet in dit land, met een microfoontje langs de monden van gezagsdragers en politici. Wetend dat er gelogen/ toch niks gezegd wordt. Maakt niet uit. Toch maar publiceren, wat de persvoorlichters en spindoctoren hebben voorgekookt.

Nog kritiek durven hebben op Rutger van Castricum ook. Dat hij zo weinig toevoegt, inhoudelijk. Dankzij hem zijn we wel van een malloot als Vogelaar af.
Het gaat heel ver de inertie van de Nederlandse journalistiek. Als er een radiostilte afgekondigd wordt, gewoon maar gaan zitten afwachten. Juist als er geschiedenis geschreven wordt op commando met je armen over elkaar gaan zitten.

Achterkamertjes-, wandelgangen-, moskee,- dineetjegeluiden registreren; is dat nou zo moeilijk? Weten ze die niet te vinden? Is dat te veel werk? Of worden ze betaald voor geen nieuws brengen, krijgen ze zwijggeld?
Elders gebeurt het wel. Uitzoeken wat zij die er toe doen, echt denken, wat ze echt van plan zijn als ze aan de macht komen. Bijvoorbeeld de Mitt Romney tape, van MotherJones.com. Iedereen kan het, stelt niets voor, gewoon op de juiste plek registreren, zonder er zelf bij te zijn. Huur anders een prive-detective in. Zelfs mij lukte het, om binnen te dringen, in normaal ontoegankelijk gedachtengoed (zie Sadik Khamsa).

Het resultaat van een tekort aan nieuws is, dat kranten hier vol staan met bespiegelingen en analyses. 'Wij, met onze journalistieke ervaring  weten heel goed wat er speelt; daarvoor hoeven we de deur niet uit.' Als ze het echt niet meer weten doen ze maar een interview, met nihil nieuwswaarde.
En dan nog blijft er ruimte over; voor columns! Want mensen vinden dat leuk. Vol scherpe stellingnames en meningen, zolang het onderwerp maar niet de toestand in het land is. Columns van Grunberg en Wieringa uitgezonderd. Hoewel die geen idee meer hebben wat er in Nederland speelt. Wat een hele kunst is (voor Tommie).
Ondertussen komen we met zijn allen geen moer te weten. Geenstijl lezen heeft ook geen zin meer; die site hobbelt als de rest braaf achter de spaarzaam naar buitenkomende feiten aan.

Er zit niks anders op; u moet zelf uw nieuws gaan maken. Ik bedoel er zelf maar achteraan gaan. Onderwerpen zat. Ademt Friso nog? Hoe goed/slecht was Moszkowicz eigenlijk? Is Mabel of Estelle Cruijff het nieuwe liefje van Holleeder of beide? Waarover spreekt men in woonwagenkamp Waalre? Wat zei Koen Everink tegen Dadr Hari? Hangen de schilderijen uit de KunstHal echt bij Beatrix? En hoe gehandicapt is de dochter van Samsom eigenlijk?
 
 
 

No comments: