Thursday, December 29, 2011

Overstapper

Via gaslicht.com heb ik eens gekeken of het niet goedkoper kan. En wat blijkt: ik betaal teveel! Ik kan wel 314 euro per jaar besparen op mijn energierekening (zonder gepiel met truien aan of jacht op kieren, wat dat betreft wat zat Bea er eerste kerstdag luchtig bij, als ze zo begaan is met Moeder Aarde dan had ze wel een dikke trui en sjaal om kunnen doen.)
Enfin, door over te stappen op de NEM, met name zijn product Stroom en Gas Vast Korting, als tweede stond Greenchoice maar dat komt mijn huis niet in, groene stroom en gas. Pas op de vierde plek stond een normale leverancier Eneco. En die Johan Derksen is zo sympathiek dat speelde ook mee, dat ik overstag ging. Alleen de kleine lettertjes nog even lezen en dan: rap aanmelden!

Voorwaarde is dat u tijdig en via automatische incasso betaalt, zowel stroom als gas van ons afneemt en u uw energiecontract niet voortijdig beÃĢindigt.

Dan ga je twijfelen, dat gaat nog weleens mis bij mij door onvoldoende saldo. Het volgende zinnetje in de voorwaarden,

Bij de vaststelling van de VKK is de administratie van NLEnergie (NEM) leidend en hierover kan ook niet worden gecorrespondeerd,

deed voor mij definitief de deur dicht. Niet doen! Even kijken op wat fora leerde dat inderdaad veel mensen klagen over het mislopen van de vaste klanten korting.

Kortom de NEM is alleen maar de goedkoopste energieleverancier omdat ze de hoogste korting geven. Zonder die korting zijn ze per kWh en m3 zelfs duurder dan Eneco, Essent en Nuon.

Er is de NEM dus wel iets aan gelegen om er voor te zorgen dat die korting niet altijd uitbetaald wordt. Als die korting 100% zeker is, dan bestond NEM allang niet meer, en zat die Derksen ook niet avond aan avond schichtig te loeren naar autocue teksten, die hij door een slecht geweten maar niet overtuigend uit zijn mond kan krijgen.

Stel dat u die korting wel krijgt na een jaar, dan moet u wel meteen weer overstappen, want na het eerste jaar betaalt u dus te veel.
U kunt ook een driejarig of zelfs vijfjarig contract nemen bij de NEM. Dan krijgt u ook weer aan het eind van elk jaar korting, maar weer alleen als alle automatische incasso's dat jaar goed verliepen. Een keer een hapering en u loopt de korting mis en dat niet alleen:

Tevens is NLEnergie dan gerechtigd de VKK voor de daaropvolgende jaren eveneens te laten vervallen.

Als u pech heeft kan overstappen naar de NEM dus behoorlijk duur uitpakken.

Waar ik en velen met mij eigenlijk naar op zoek zijn is de energieleverancier met het laagste tarief per kWh en m3 en de hoogste korting, zonder vervelende voorwaarden. Veel meer dan een tabel met die gegevens per leverancier hebben we niet nodig. Maar het is er niet, of het is onvindbaar, op al die vergelijkingssites. Misschien ga ik dat tabeltje zelf wel op internet zetten. Maar ik wil nog meer dit jaar. Nou misschien als er aangedrongen wordt, begin ik er aan.

1 comment:

Anonymous said...

Lijkt me een goed idee zo'n lijstje