Thursday, December 22, 2011

Luie koninklijke donders

RTL Nieuws kwam gisteren weer eens met een onthulling. Dat zijn nog eens journalisten daar, die spitten tenminste. Ze zoeken net zo lang tot ze het weten; gevaarlijkste kruising van Nederland, strafbladen van Kamerleden, declaratiegedrag top overheid, jeugdbendes al jaren vrijspel. Als er wat mis is dan vinden ze het, bij RTL Nieuws heeft niemand een diploma journalistiek van Hogeschool Windesheim.

De laatste openbaring van RTL Nieuws betreft het aantal publieke activiteiten van het Koninklijk huis: Maxi, Alex en Bea (1938) gingen in 2011 respectievelijk 101, 75 en 65 keer op pad.

Jammer is dat RTL Nieuws zelf niet door heeft dat ze met schokkende cijfers komen. Waarom spitten ze nu niet door? Goed ze maken nog een vergelijking met België, en dan komt ons Koninklijk huis (afgezien van Bea) er nog enigszins goed van af. Waar ze naar hadden moeten kijken, was naar de activiteiten van de leden van het Britse koningshuis. Maar die getallen liggen niet voor het oprapen, dat geef ik toe. Daarom zal ik ze hier maar even geven: koningin Elizabeth II (geboren in 1926) had in 2010 387 publieke activiteiten in GB en 57 overzee
De Hertog van Edinburg (1921) had 308 officiële ontmoetingen. Prins Charles had maar liefst 639 officiële activiteiten waarvan 73 overzee. Kijk zo kan het ook.

“Samenbinden, vertegenwoordigen en aanmoedigen. Het zijn begrippen die wezenlijk zijn voor de rol die ons Staatshoofd in en voor Nederland vervult. Hare Majesteit de Koningin geeft, samen met de leden van het Koninklijk Huis, inhoud aan die rol tijdens honderden bezoeken en ontvangsten. Altijd staan daarin de mens en de inhoud centraal.”

Nee, zo begint niet de aanstaande Kersttoespraak van de koningin, maar het jaarverslag 2010 van het Koninklijk Huis. Hebt u haar weleens gezien, vorig jaar? Waarom moedigt ze mij niet eens aan, ik kan wel wat aansporing gebruiken.

Overigens had RTL Nieuws, als ze dieper op de materie in waren gegaan, dat zelfde jaarverslag van 2010 er bij gepakt hadden,kunnen constateren dat Beatrix aan het afbouwen is; in 2010 ging ze nog 107 keer op pad. Gaat ze er in 2012 mee stoppen? Van mij mogen ze er dan allemaal mee stoppen.

Verder valt er in dat jaarverslag te lezen dat veel van de activiteiten die Alex uitvoert betrekking hebben op voetbal, skiën, Olympische Spelen en Heineken. Dat gaat dus weer een druk jaar worden voor hem in 2012.

Overigens denk ik dat het wel meevalt met het aantal bezoekjes dat Beatrix jaarlijks aflegt. Dat ze achter de schermen van hot naar her vliegt. Om er voor te zorgen dat de beerput rond haar vader dicht blijft, dat mensen die haar kwaad aandoen (damschreeuwer, waxine lichthouder-gooier) gek verklaard worden, de beerput rond de vader van Maxima nog dichter blijft, zorgen dat Donner de rechterhand werd van Alexander, zorgen dat Wilders werd vervolgd en daarnaast moet ze nog prinses Irene in toom houden.

No comments: