Tuesday, December 13, 2011

De ten Have clan

Ten have kan een ding heel goed en heeft daar zijn brood van gemaakt. Om de tuin leiden. Zijn succes als oplichter is gestoeld op drie pijlers. Ten eerste heeft hij er voor gezorgd dat hij maar liefst prof.dr. mr. is. Iemand met zoveel titels vertrouw je op zijn woord. Ten tweede heeft hij zo’n indrukwekkende kop gecreĆ«erd dat je hem niet meer tegen durft te spreken. En als laatste zorgt hij er goed voor dat hij met die kop niet tegen de lamp loopt. Hij opereert niet als onbekwame loodgieter of geenticketsverkoper, maar op een gebied dat nog niet als strafbaar wordt betiteld. De veranderkunde.

Zijn bedrijf TEN HAVE Change Management, ‘is een toonzettend en toonaangevend organisatieadviesbureau’; “Als ‘regisseur van de verandering’ helpen wij onze opdrachtgever op basis van een zorgvuldige diagnose bij het ontwerpen van en begeleiding bij de verandering, die leidt tot het gewenste resultaat.” Dan is het interessant om te vernemen welke bedrijven ze allemaal veranderd hebben, maar er is geen lijstje te vinden van tevreden klanten. Wel dat ze gelieerd zijn aan de Nederlandse Hockey bond die ze “ondersteunen in hun weg naar verdere professionalisering.” Ik zou zeggen neem alleen hockeyster aan die een normale voornaam hebben; geen Eveliesjes of Ankeloesen, dat scheelt al heel wat.

Als zijnde hoogleraar Veranderkunde aan de VU schnabbelt hij nog bij door het geven van verandercursussen a 22000 euro. Verwacht er niet te veel van overigens; in de cursus wordt uitgelegd dat 70% van de veranderpogingen mislukt.

Het kan trouwens niet anders of het zit in de familie ten Have, dat oplichten; broer Wouter werkt eveneens bij THCM, is ook gepromoveerd en heeft net zo’n kop. Maar daarmee wil ik niet zeggen dat die hele familie niet te vertrouwen is. Het kan natuurlijk ook zijn dat ze het ergens opgepikt hebben. En daarbij misschien hebben ze het wel helemaal niet meer door dat ze oplichten; dat ze in hun eigen onzin zijn gaan geloven. Overigens het proefschrift van Wouter kon ik wel integraal vinden, maar van zijn broer niet. Waarmee ik eveneens niets wil zeggen.

‘Veranderkracht: integraal kijken naar en werken aan verandering’ is een van fundamenten waarop hun magie rust. Je kunt het je niet voorstellen, maar daarmee lukt het ze om directeuren van bedrijven die in de shit zitten, over de streep te trekken. In plaats van incompetente managers er uit te trappen, gaan ze in zee met de gladgeschoren/pratende ten Havetjes: “Wij weten wel hoe u uw bedrijf weer op de rails krijgt.” Terwijl die gladjakkers nog nooit een bedrijf geleid hebben. Een echt bedrijf, dat iets anders maakt dan gebakken lucht. En niet alleen directeuren tuinen er in, ook joden (Ajax). Zijn die niet zo slim meer tegenwoordig? Staat Cohen niet meer op zich zelf?

No comments: