Thursday, January 17, 2013

Zelfondersteundende maatregelen


In het kader van columns waar u wel wat aan heeft, vandaag ongekende besparingstips, die u mede door de voortwoekerende crisis zullen helpen.

Ja! Ja!
U kent ze wel die stickers op de brievenbus, waarmee u kunt aangeven of u wel/niet ongevraagde post naar binnen geworpen wilt hebben. Natuurlijk wilt u dat. Niet om te lezen, maar om te verzamelen voor uw eigenste allesbrander. Gratis brandstof aan huisbezorgd, dat laat je niet lopen! In het zelfde kader mikt u papierverpakkingen (Knorr, Lassie, Venz etc) enkel en alleen nog in dezelfde brander.

Hier papier!
U heeft er al voor gezorgd dat u alle ongeadresseerde reclame in huis krijgt. Maar er is nog veel meer papier dat u gratis kunt ontvangen; de geadresseerde reclame post. Terwijl milieufanaten ook die boomonvriendelijke reclamepapierstroom met wortel en tak proberen uit te roeien, zorgt u natuurlijk dat u er onder bedolven wordt. Het hele jaar door, want wat ‘s zomers op de mat valt, geeft ‘s winters warmte. U maakt er natuurlijk wel eerst briketten van, met een papierpers (23 euro inclusief verzendkosten).
Een lijst van bedrijven die geadresseerde reclame versturen (opgesteld door een reclamepapier hater) vindt u hier Met mailadressen. Even doorzetten en u krijgt per jaar gratis kilo’s extra heerlijk brandend papier in huis. Vergeet vooral de Gouden Gids en de telefoongids niet. En natuurlijk wilt u een extra telefoongids .
Bij de verhuisservice van PostNl vindt u nog meer bedrijven die geadresseerde reclame versturen (bij Bedrijven Informeren) Hier vindt u oa bedrijven die catalogi versturen (Wehkamp, Conrad etc) en die proefabonnementen geven (met name de VPRO); brandt allemaal prima.

Er zit meer in dan u denkt
Lege verpakkingen gooien we niet zomaar weg. Ofwel gaat het dus die brander in. Of als het niet brand halen we het onderste eruit. Notoir in deze is de deodorant in rolvariant. Daar blijft ongehoord en waarschijnlijk met opzet zo geregeld, veel in achter. Om dat eruit te krijgen houdt u de roller onder de stromende kraan, terwijl u het bolletje rond beweegt. Aldus brengt u water bij het residu. Het duurt een tijdje, dus geduld hebben. Daarna flink schudden en u kunt uw luchten weer dagenlang weg rollen.

Dikke, vloeibare producten in papieren verpakkingen waarvan de laatste hoeveelheid weigert er uit te komen, kunt u desgewenst ook leeg persen, maar dat deed u al.

Is dat wel een goed doel?
Laten we eerlijk zijn het beste doel bent u momenteel zelf. Als u dan toch zo nodig nog de barmhartige Samaritaan wilt uithangen, zorg dan dat het geld goed terecht komt. Dus niks kopen van nep-zwervers (Roma’s) bij uw supermarkt, die leuren met blaadjes uit Zwolle en/of Breda, waar die supermarkt helemaal niet staat.


Frituurolie niet meer door de wc
Rijdt u diesel? Gooi dan als u uw frituurolie vervangt de gebruikte olie in een halfvolle tank. Even schudden door flink voor/achteruit te rijden en u komt met dezelfde tank kilometers verder. Wel eerst de oude olie zeven met een theezeefje.
Wat dat betreft kunt ook direct nieuwe frituurolie erbij gooien, als de prijs tenminste lager is dan die van diesel.
Senseo anders
Wel zo’n koffieapparaat in huis maar geen geld meer voor de dure pads? Gebruik dan de Senseo CoffeeDuck , zijnde een 2-padhouder die je kunt vullen met gemalen koffie uit bijvoorbeeld een snelfiltermaling pak Perla van AH. Niemand die het te weten komt, ook weer gepruttel en weer een schuimkraag. Kost 14,95 inclusief verzendkosten. Even doordrinken en u heeft het eruit.


U kunt natuurlijk ook de supermarkten in uw buurtje aflopen om er telkens in het koffie zitje te genieten van een gratis bakkie koffie, vaak ook nog met gratis krant. Als u er wat bij wilt hebben, plundert u eerst de proefschaaltjes in de winkel.

Flessen gooien we niet meer in de keukenvuilnisemmer
Want dat neemt ruimte in zodat uw dure vuilniszak eerder vol is. Voortaan gaan ze in de glasbak, niet voor het milieu maar vanwege uw portemonnee.
U kunt natuurlijk ook overwegen om af te zien van het gebruik van vuilniszakken. Gewoon de emmer als hij vol is leeg kiepen in de kliko en even omspoelen. In het laatste geval hoeft u ook niet meer naar de glasbak.
Geen geld voor bubbels?
Koop een droge (zure) witte huiswijn, voor weinig geld natuurlijk. Gooi hier een paar theelepels natriumwaterstofcarbonaat poeder bij.


Meng voorzichtig zonder dop. Door de reactie met het zuur in de wijn ontstaat CO2. Het resultaat is een drinkbare (minder zure) wijn met belletjes, die goed doorgaat voor prosseco.
Natriumwaterstofcarbonaat is te koop bij de online drogisterij Bik&Bik te Leiden. Voor 250 gram (waar u de rest van uw leven genoeg aan heeft) betaalt u, met verzendkosten 11 euro.

Bakpoeder, waar natriumwaterstofcarbonaat in zit, kunt u niet gebruiken, omdat de andere component daarin zorgt voor troebeling.
Als bespaarder moet u natriumwaterstofcarbonaat zeker in huis hebben, want het is ook een prima vervanger van dure Rennies en ook nog eens een tandenwitmaker.

Stofzuigerzak hergebruiken
Stofzuigerzakken kunt u natuurlijk vol weggooien. Fout! Het minste wat u kunt doen is de zak in de allesbrander gooien. Beter is de zak leeg te schudden in de kliko (buiten dus vanwege de stofzooi) en hem dan opnieuw gebruiken. Zo'n zak gaat veel langer mee dan u denkt.
 

 

2 comments:

korting wehkamp said...

Quite informative.

korting wehkamp said...

Je manier van uitdrukken van gedachten is inspirerend.