Tuesday, January 22, 2013

Bespaartip: Gooit geen overdatumvoedsel wegIk kwam erop door de voedselbank. Niet dat ik daar kom. Overigens in totaal 27000 gezinnen, 72000 mensen maken daar gebruik van (cijfers Telegraaf 19/1/13). In een jaar tijd een toename met maar liefst 11%! (uitgaande van de getallen van een woordvoerder op 23 december 2012) Maar dan hebben we het nog steeds over slechts 0,42% van de totale bevolking. En dat zijn dan voornamelijk mensen die niet met geld overweg kunnen, maar dat is mijn mening. Voedselbanken vind je namelijk ook in Wassenaar, het Gooi, in Bloemendaal en zelfs Aerdenhout. Ik ga daar nog eens met camera vastleggen in wat voor bolides de dankbaar aanvaarde voedselpakketten worden gehezen. En met enig geluk tref ik wel een bekende Nederlander. Hoewel waarschijnlijk laat die het door een huishoudster ophalen. Hier kunt u zoeken waar er een bij u in de buurt is.

Hoe dan ook de Voedsel en Waren Autoriteit heeft speciaal voor charitatieve instellingen een richtlijn opgesteld, waar voedselbanken dankbaar gebruik van maken:

......Indien producten onder de juiste condities worden vervoerd en opgeslagen blijft de producent verantwoordelijk voor de kwaliteit tot en met de TGT - of THT -datum. Producten met een TGT-datum mogen ná die datum NIET meer verstrekt worden aan de consument. Producten met een THT-datum mogen ná die datum nog verstrekt worden, maar de vrijwilligersorganisatie is dan verantwoordelijk voor de kwaliteit. Controleer deze producten dus goed op de kwaliteit......
 
Zoals u wel weet: TGT; Te Gebruiken Tot en THT; Ten minste Houdbaar Tot.
 
In dezelfde richtlijn staat een tabel met specificatie qua voedingsmiddelen:
-Zout, suiker, mie, macaroni, spaghetti droge pastaproducten, koffie, thee, rijst, vetarm instant poeder zoals koffie, kruidenmix, pudding, volconserven (blik/glas) zoals groenten: fruit, soep, vlees, vis, koffiemelk en jam, siroop, stroop en hard snoep: Tot 1 jaar (en mogelijk langer) na THT, mits product de kenmerkende eigenschappen nog heeft geen en gebreken aan product of verpakking waarneembaar zijn.
-Meel, droge koekjes, muesli, ontbijtgranen,, cornflakes, broodbeleg (pindakaas,
hagelslag, pasta’s), chips, zoutjes, pinda’s, olie, frituurvet, vet instant poeder (soep, melkpoeder), zacht snoep met vulling (chocolade, drop), fritessaus, mayonaise, ketchup: Tot 2 maanden (en mogelijk) langer) na THT, mits product de kenmerkende eigenschappen nog heeft geen en gebreken aan product of verpakking waarneembaar zijn.
-Voor alle andere levensmiddelen geeft de richtlijn aan dat de TGT dan wel THT datum aan gehouden moet worden.

Wat ik maar aan wil geven; bij het uitruimen van uw voorraadkast, moet u niet alles dat ‘over de datum is’ blindelings weg pleuren. In veel gevallen, zeker bij conserven is het nog goed te eten. Nee, u doneert de overdedatums niet aan de voedselbank! U zelf bent het beste doel, onthoudt dat nou eens. Alleen als de blikken bol staan of er sprake is van meelwormen dan wel mijt, mogen ze het hebben.

No comments: