Monday, July 30, 2012

Met een mismaakt gezicht elke dag forensen naar A'dam Sloterdijk


Helden, we worden er mee dood gegooid de komende weken. Ja, het is knap als je de honderd meter in minder dan 10 seconden kan lopen (mij zal het nooit lukken, want ik ben geen neger) maar niemand heeft er wat aan. Om maar te zwijgen over met zijn vieren een stokje razendsnel nergens naar toe brengen.
Grenzen verleggen op gebieden die er niet toe doen, ben je dan een held? Heel lang stinkend in een baan rond de aarde cirkelen (Andre Kuipers) verdien je dan een lauwerkrans? Dan is Holleeder een superheld, want die zat 6 jaar opgesloten. De eerste ruimtereiziger die met behulp van een reken liniaal zijn met asbest beklede raketje met glas-in-lood raampjes rond de aarde navigeerde, dat was een held; die bracht de ruimtevaart verder.  En die werd niet eens gehuldigd, omdat hij een foutje maakte in zijn berekeningen; hij zit nu zo’n beetje aan de rand van ons zonnestelsel.
De Rechten van de Mens daar zal het door komen, daar staat het ongetwijfeld in: Ieder heeft het recht op heldendom. Dat leidde tot de Paralympics en de Gay Games. In ontwikkeling zijn nog de Mongolympics en Nobelprijzen voor negers. Een prijs  voor de Meest Excellente Allochtone Studenten is er al (Echo-award, in Nederland natuurlijk), en vergeet niet de Maria Tesselschade Prijs; een award voor vrouwen die een voorbeeld zijn voor andere vrouwen.
Als je te krakkemikkig, ver heen bent om te winnen  in een lage drempel wedstrijd, geen nood, dan step je gewoon met je ene been naar Kevelaar, loop je de Vierdaagse op je handen, pruttel je op je scootmobiel naar de Zuidpool of overleef je een zeldzame ziekte. Gegarandeerd dat je in Hart van Nederland komt en de burgemeester je een oorkonde in je handen duwt.
Volgens mij is hij die in beweging komt daar waar anderen afhaken of wegkijken, een held. En zijn actie is zinnig voor de mensheid.  Als een vrouw door een man over het perron wordt gesleurd, omdat ze haar tasje niet wil loslaten, blijft hij niet koekeloeren op zijn iPhone, maar slaat hij die laffe, getinte lodderoog helemaal in elkaar. Of als er een klacht komt over een loszittende lamp in een zwembad, schuift hij die niet door naar een andere ambtenaar, maar zorgt hij ervoor dat het gerepareerd wordt, zodat er geen doden vallen.
En als hij verneemt dat er vuurwerk in een woonwijk ligt dan zorgt hij er voor dat dat verwijderd wordt. En als hij weet dat de kerstversiering in een kroeg veel te brandbaar is, dan laat hij het niet bij waarschuwen, maar trekt hij de boel van het plafond. En hij maakt stampij als hij weet dat de directeur van een overheidsinstantie liegt dat massa-ontslag noodzakelijk is omdat er zogenaamd subsidies zijn ingetrokken. Daarom ben ik nu werkloos. En in het geheel geen held.

No comments: