Wednesday, November 30, 2011

Wat dit land nodig heeft

Het Beste idee van Nederland (SBS6) was jarenlang prima te harden, tot een idioot het nodig vond om aan de formule te gaan sleutelen. Beau Van Erven toevoegen was op zich dan nog een verbetering, maar dat dat werd volledig en meer dan dat teniet gedaan door het niet meer in beeld brengen van de vele meestal flut-ideeën uit de voorrondes die het niet haalden. Bij Idols haal je de voor-audities er toch ook niet uit, of Holland Got Talent; dan is er geen lol meer aan.

Daarnaast mocht mevrouw Hoes ook nog als expert plaats nemen in de jury. Ik vond Anthonie Kamerling altijd onsympathiek en egoïstisch (waarom maakte hij toch een eind aan zijn leven?), maar door het optreden van zijn weduwe kreeg ik zomaar medelijden met hem. Duidelijk werd dat zijn leven geen lolletje moet zijn geweest.

Er was niks meer om je als kijker druk over te maken, behalve dan dat het programma totaal verkloot was. Alle achterlijke, tegen het geniale aanliggende ideeën hadden ze eruit gefilterd! En ook nog een achterlijke in de jury gezet! Het kwam gewoon niet; iets zinnigs uit haar mond, of een idee dat je bij blijft. Om maar wat te noemen uit vorige seizoenen; een oplossing voor files door als het een kant op druk is en de andere niet, het aantal rijstroken met een bewegend vangrail aan te passen. Een bekend slaap probleem; dat op je zij die vervelende arm altijd in de weg ligt. Oplossing; een matras met een gat erin, waar je dat ding in stak. Ook de frustraties van afgewezen uitvinders kwamen niet in beeld. Dat ze met hun uitvinding gingen gooien. Wat niet uitmaakte want hij deed het toch al niet.

De lol eruit gehaald, en dat niet alleen; ook de betere ideeën om de simpele reden dat de sponsor (AH) geld moet kunnen verdienen aan dat ‘Beste’ idee. De uitvinding moet in de non-food schappen passen en er ook weer uitvliegen. Nog niet alle deelnemers wisten dat ondertussen, want er kwamen nu toch weer sukkels voorbij met bijvoorbeeld een achterlijk grote multifunctionele tas en een autobanden lichter of zoiets.

Het winnende veiligheidsbroodtrommeltje kwam voor AH dus niet zomaar uit de hemel vallen. Wat mij betreft had de 12 jarige uitvinder een paar draaien om zijn oren moeten krijgen, wat een onzinnig idee! En waarom glipte hij er door? Er werd toch meermalen duidelijk gesteld dat het al eeuwen terug gepatenteerd was. Omdat hij zo stoer was met zijn petje (woorden Isa) of is hij als een gek gepromoot door zijn vader, die een reclame bureau heeft? En laten we wel wezen dat joch zijn Lunch Locker (een broodtrommel met elastieken om het deksel gewikkeld die de boterhammen in de box op hun plaats houden.) is toch verre van de oplossing voor alle problemen in dit land? Ik weet wel wat beters. Laten we beginnen met alle moskeeën te sluiten in dit land.

No comments: