Friday, February 15, 2013

Zonder bronvermelding


Het was eigenlijk de bedoeling om vandaag mevrouw minister dr.Bussemaker te ontmaskeren als plagiateuse. Waarom zij? Omdat ze een proefschrift heeft geschreven. Als een van de weinigen van het kabinet, samen met bolleboos Plasterk. Die valt voor mij gewoon af. Om te ontmaskeren, die is goud eerlijk. Plus dat zijn proefschrift mij nou niet erg aanspraak: Inversion of the G segment of bacteriophage Mu: analysis of a genetic switch (RUL, 1984)
Aan Bussemaker daarentegen kleeft het een en ander, ze heeft een duister verleden, ze was actief in de Amsterdamse kraakbeweging en van september 1991 tot maart 1996 was ze bestuurslid van Res Publica die het links-radicale onderzoeksbureau Jansen&Jansen ondersteunde. In die periode (in 1993, UvA) promoveerde Jet op haar dissertatie "Betwiste zelfstandigheid. Individualisering, sekse en verzorgingsstaat".
Hoewel ze het stervensdruk had om subversief bezig te zijn, presteerde ze het toch om een proefschrift van maar liefst 356 bladzijden te produceren. Dat vraagt gewoon om nader onderzoek of ze wellicht niet af en toe wat bochtjes afgesneden heeft. Dus gewoon zinnen kopiëren en in Google, liefst Google Scholar stoppen. Maar dat leverde tot nu toe niets op. Weleen lijst met verwante artikelen
Ik zal de UvA universiteitsbibliotheek in moeten, relevante literatuur van voor 1993 opsporen. Of ze daar wellicht gebruik van heeft gemaakt zonder bronvermelding. Dat gaat me nooit lukken in mijn eentje. Zeker vandaag niet.
In Duitsland is wetenschapsminister frau prof. dr. Annette Schavan (CDU) ten val gebracht doordat een grote groep vrijwilligers haar proefschrift uit 1980 doorvlooiden op knip en plakwerk. Een schokkende hoeveelheid Bauernopfer en Verschleierungkwam boven tafel, met als gevolg dat ze kon aftreden. Ook het proefschrift van Karl-Theodor Freiherr zu Guttenberg is door een collectief aangepakt; er werden 1218 voorbeelden van plagiaat aangetroffen.
Sinds het opstappen van Guttenberg is er een ware heksenjacht op scheefschrijvende gepromoveerde prominenten gaande. De meute (onder leiding van Martin Heidingsfelder(SPD) verenigt in VroniPlag heeft door het aantonen van plagiaat de val van tenminste 8 prominente Duitse dr. politici bewerkstelligt. Het proefschrift van de opvolger van Schavan, frau Wanka, zal ook onder loep gelegd worden.
Dat moet hier toch ook kunnen, met vereende krachten proefschriften napluizen op onoorbare praktijken ? Meldt u hieronder aan als u een hekel heeft aan Rutte II en u naast het schrijven van sollicitatie brieven en de hond uitlaten niets nuttigs te doen heeft in uw zeeën van tijd.

1 comment:

Anonymous said...

kan ook gewoon een aangekocht proefschrift zijn. Die zijn er ook veel.