Monday, June 17, 2013

Ik heb een droom



“We schakelen over naar Ilse van Wingerden, die live in rechtbank aanwezig is, want er is iets aan de hand?”
“Dank je Gallyon. Ik sta hier inderdaad in rechtszaal waar straks de zitting wordt gehouden waarin de rechter uitspraak zal doen. Die had een halfuur geleden al begonnen moeten zijn. Maar het wachten is nog steeds op de zeven verdachten. De rechter wordt ongeduldig en gebaart de griffier te komen. Maar die schudt met zijn hoofd. De advocaten kijken elkaar aan en snappen het ook niet. Er is dus kennelijk een vertraging in de aanvoer van de verdachten opgetreden. Dat is raar want normaal gaat dat altijd heel punctueel. Meer kan ik je momenteel echt niet vertellen.”
 
 
“Hallo, alarmcentrale hier. Een busje overvallen? Een geldtransportwagen bedoel je? Vandaag niet? Dat is raar. Oh een arrestantentafleverpantservoertuig. Ik verbind je door.”
“Om welke verdachten gaat het? Wat! Die hadden er al lang moeten zijn. Oh vandaar, dat ze te laat zijn. Waarom meld je dat nu pas? Je moest ze achtervolgen, ok. Waar is het voertuig nu? Hoe bedoel je geen idee!? Zeg je nu dat die verdachten ontsnapt zijn? Dat ga je me toch niet vertellen! Dat je een voertuig van 3 meter hoog en nog eens drie breed bent kwijtgeraakt! En een zwaailicht erop!?”
“Eh, in dit geval wel.”
 
 
“Wat maken ze een tering herrie achterin. Dat kunnen ze wel; krijsen. Tijd voor die verdovingsgranaat.” De eveneens gemaskerde bijrijder gehoorzaamt, haalt een granaat uit de weekendtas en zet hem op scherp.  Het glazen luikje is nog niet op een kier open of er steekt een getinte haviksneus door: “Mag ik vragen wat jullie probleem is?” Het geschreeuw van de anderen is nu ook te verstaan: “Dit mag niet, weet je. Hij heeft het gedaan. Ik tikte alleen even tegen zijn schouder.“
“Niet op ingaan, gewoon gooien dat ding en luikje niet vergeten dicht te doen.” Binnen een minuut is het heerlijk rustig. Afgezien van de mobilofoon: “Melden! Snel, acuut, de rechtbank wacht al een uur op jullie!”
“Er is een verandering van plan, weten jullie dat niet? Er moet op een andere plek afgeleverd worden. Rechtbank Lelystad is afleiding. Security level 5. Sorry, o ja, dat mochten jullie dus niet weten. Val ons niet meer lastig, wij zijn van een hogere orde.”
De chauffeur glimlacht; “Dat geeft wel een paar uur verwarring. Nu snel overladen.”
Hij rijdt een carpoolterrein midden in een bos op en parkeert naast een VW bestelbus. De bijrijder geholpen door de bestuurder van de bestelbus sleurt de zeven verdoofde lichamen alsof het postpakketten zijn van het pantservoertuig naar de laadruimte van de bestelbus. Een voor een worden ze daarna geduc-taped en dwars languit gelegd op de laadvloer, met hun hoofden en handen in de uitsparingen van een lange balk. Als de lichaamsdelen allemaal netjes op volgorde liggen, komt er een identieke balk over heen, die op acht plaatsen vergrendeld wordt. Voor de zekerheid worden de balken ook verankerd aan de laadvloer.
 
 
“Zo nu naar Almere. Alles klaar daar?”
“Ja lantaarnpaal Grote Markt bij Mambo heeft extensie. Alleen even vastbouten.”
“Mobielnummer van Ali B paraat?”
“Ja, zodra ze staan, sturen we hem een foto en vragen we om een reactie. Hij gaat door de mand vallen, liep ook niet mee met stille tocht in Almere.”
"Bord gemaakt?"
"Ja: Dit zijn de kopschoppers.
“Hart van Nederland ingeseind?”
“Ja, ze weten er al van, zijn er al met camera."
“Ik gun het ze wel, goed programma. Zitten echt op het nieuws. Nu helemaal. Ben er blij mee, worden nationaal voor schut gezet, belachelijk gemaakt, vernederd. Dat is het enige dat helpt bij dit soort gasten.”
 
 

1 comment: