Thursday, December 13, 2012

Functioneel geweld


Kickboksers weren bij voetbal (Sylvester M., Bouaouzan, Boelaroes) of waar dan ook. Dat zou wel helpen. En geen spelers met een strafblad opstellen (Van Persie). Geen doodrijder (Kluivert) assistent-bondscoach van het nationaal elftal maken. En geen semi-oplichter als Ten Have in het bestuur van een vereniging stoppen.
Kortom bekenden van de politie, dan wel gezocht door, dan wel gelieerd aan schimmige zaken uitsluiten van deelname aan voetbal van hoog tot de bij amateurs. Liefst ook de toeschouwers. In dat verband zouden we kunnen denken aan geen juichende dochter van een Argentijnse junta-minister meer op de tribune als Oranje speelt.
We zullen moeten gaan selecteren. Of zuiveren, er zit niets anders op, risicovolle, slechtvoorbeeld gevende elementen eruit halen. Net zoals niet gebeurt bij het samenstellen van een nieuw kabinet. Aan de hand van een strafblad/procesverbaalregister, dat tevens openbaar wordt. Zodat elke voetbalcoach zelf even kan kijken of het talentje voor zijn neus wel zo onschuldig is als hij zegt dat hij is.

Dat is te doen, als de politie en justitie de zaak op orde hebben tenminste. Maar het zal niet gebeuren. Ten eerste gaat Jobbie Kohnstamm (voorzitter College Bescherming Persoonsgegevens) enorm steigeren. En verder voelt niemand zich geroepen, want het is nogal veel werk en moeite allemaal.
Om daadkracht te suggereren worden er bewakingscamera’s op de velden opgehangen, maar niemand die direct naar de beelden kijkt erbij. Of als het wel het geval is, zal die snel in slaap vallen vanwege de kwaliteit van het voetbal. Het zorgt wel voor minder gezeur over wie er nou op het veld de finale doodtrap gaf.
Kortom het geweld zal gewoon blijven. Ook op de voetbalvelden. En dat is maar goed ook. Alle menselijke handelingen, geweld bij uitstek,  leiden namelijk tot een betere soort. In mindere mate doen zinloos gebel, rondrijden in een Suzuki Alto en moeizaam vlees eten (gourmetten) ook een duit in het zakje.
Geweld is niet zinloos, het is evolutionair functioneel gedrag. Door een paar flinke doodschoppen komt de prefrontale cortex weer in balans. Even kick ’n kill chillen. En meteen laten zien dat je alfa-materiaal bent.  En het slachtoffer zou zo maar levensmoe kunnen zijn natuurlijk, kortom niet een van de fittest. Dat is wel zeker eigenlijk, normaal laat je het uit je hoofd om naar een getinte te kijken.

Laten we die toezichtcamera’s maar elders ophangen, daar waar veel meer schade wordt aangericht. In de boardrooms van woningbouwcoöperaties, banken, regionale opleidingscentra, onderzoeksinstituten, ziekenhuizen, wandelgangen van het Tweede Kamer gebouw. Met microfoons erbij. Om inhoud te geven aan het “verscherpte toezicht”. Om te voorkomen dat de megalomanische egoïsten daar nog meer doden en financiële moerassen veroorzaken. En vooral om kwaadaardig narcisme uit te roeien.